Babka jajowata łuska 500g KETO TarGroch

Babka jajowata łuska
Babka jajowata występuje w basenie Morza Śródziemnego, w północnej Afryce oraz zachodniej Azji, jest uprawiana w Indiach i Pakistanie. W naturalnym środowisku znaleźć ją można w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich.
PROZDROWOTNE ŁUSKI
Babka jajowata, z łacińskiego Plantago ovata, jest rośliną, która ma szerokie zastosowanie. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który bardzo pozytywnie wpływa dla układ pokarmowy. Łupiny babki jajowatej pomagają w pozbyciu zaparć, wspomagają proces usuwania złogów jelitowych, przyspieszają przemianę materii, ale również pełnią funkcję probiotyczne i osłonowe.
WŁAŚCIWOŚCI
Łuski babka jajowatej regulują pracę jelit, regulują poziom cukru we krwi, obniżają cholesterol i ciśnienie krwi, ale również zapewniają uczucie sytości (dzięki wysokiej zawartości błonnika), co znakomicie sprawdza się podczas trzymania diety. Dzięki korzystnemu działaniu na pracę jelit, babka jajowata oczyszcza organizm z toksyn oraz substancji szkodliwych.
STOSOWANIE
Zaleca się spożywać 2 łyżeczki (14 gramów) dziennie. Wsypać do szklanki i zalać letnią wodą, odczekać ok. 5 minut. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do jogurtu, musli, płatków śniadaniowych, sałatek, owoców, a także do zup czy sosów. Podczas stosowania łuski babki jajowatej zaleca się pić około 2 litrów wody dziennie.
PRZECIWWSKAZANIA
Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Nie zaleca się stosowania u dzieci, kobiet w ciąży oraz matek karmiących. Nie popijać leków ze względu na możliwe interakcje.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Łuski babki jajowatej należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
SKŁADNIKI
Łuska babki jajowatej (Plantago ovata)
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 14 g |
%RWS* w 14 g |
Wartość energetyczna |
749 kJ / 178 kcal |
105 kJ / 25 kcal |
1 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g 0 g |
0 g 0 g |
0 % 0 % |
Węglowodany - w tym cukry |
11 g 0 g |
1,54 g 0 g |
1 % 0 % |
Błonnik |
66,4 g |
9,3 g |
- |
Białko |
0,4 g |
0,06 g |
< 1 % |
Sól** |
1,67 g |
0,24 g |
4 % |