Babka Płesznik Ziarno 500g TarGroch

Babka płesznik
Babka płesznik, znana również pod nazwą pchlica, płesznik, pchle nasienie czy Plantago psyllium. Nasiona babki to gatunek rocznej rośliny z rodziny babkowatych. Uprawiana jest głównie w rejonie Morza Śródziemnego, w Indiach czy Pakistanie.
TAJEMNICZE PLANTAGO PSYLLIUM
Właściwości Plantago psyllium znane są od czasów starożytnych, szczególnie cenione ze względu na bardzo wysoką zawartość błonnika, przez co może stanowić doskonały środek na zaparcia i odchudzanie. Dlaczego te nasiona są tak wyjątkowe? Małe ziarenka babki płesznik są bogate w białko, polisacharydy, tłuszcze i błonnik - w 100 g znajdziemy go ponad 50 g.
ZASTOSOWANIE
Babka płesznik świetnie sprawdzi się na dolegliwości układu pokarmowego. Po spożyciu nasion babki płesznik, w jelitach tworzy się śluz, który ułatwia wypróżnianie. W dzisiejszych czasach wysoko przetworzonej żywności i siedzącego trybu życia, Plantago psyllium jest zbawienne dla wielu osób. Śluz, który jest wytwarzany przez te małe nasiona działa również osłonowo i łagodząco.
Ziarna płesznika są obowiązkowym dodatkiem każdej diety odchudzającej. Pęczniejące w naszym żołądku ziarna prowadzą do szybszego uczucia sytości oraz przyspieszają przemianę materii. Błonnik, który jest zawarty w nasionach babki płesznik poprawia stężenie glukozy oraz insuliny we krwi oraz reguluje poziom cholesterolu.
SPOSÓB UŻYCIA
Zaleca się spożywać dwa razy dziennie po 7 gramów (2 łyżeczki) około 30 minut przed posiłkiem. Wsypać do szklanki i zalać letnią wodą, odczekać około 5 minut. Podczas stosowania ziarna babki płesznik zaleca się pić około 2 litrów wody.
Ziarna babki płesznik można również dodać do owsianki, jaglanki, jogurtu, musli, koktajli, sałatek, deserów czy wypieku pieczywa.
PRZECIWWSKAZANIA
Babka płesznik nie jest polecana osobom z niedrożnością jelit, stanami skurczowymi, z chorobami przełyku, układu pokarmowego, refluksie oraz przy silnych biegunkach.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
SKŁADNIKI
Ziarno babki płesznik (Plantago psyllium)