Bezpieczne płatności Dostawa już od 10,50 zł Ekspresowa wysyłka 24h

Chleb z pradawnej mąki 2AB (LOW FODMAP, SIBO, IBS) na naturalnym zakwasie

Spiżarnia młodości
Dostępność: 36 szt.
Indeks: #26849
Wysyłka: Dostępny
Darmowa dostawa od 300 zł
21,49 zł
Podziel się:

Nasz chleb z pradawnego zboża 2AB jest wypieczony w 100% z mąki z tejże odmiany, co gwarantuje jego wyjątkową jakość i smak. Chleb charakteryzuje się delikatnym, miękkim miękiszem o pięknym, żółtym kolorze, który wyróżnia go spośród innych wypieków. Pieczywo nie zawiera glutenu ani drożdży. (Skład: pradawne zboże 2AB, woda, sól).

Dlaczego warto wybrać mąkę 2AB?

  • Przyjazna dla diety LOW FODMAP- Składniki użyte do wypieku chleba mają niski FODMAP, co czyni go idealnym wyborem dla osób zmagających się z problemami trawiennymi, takimi jak SIBO (przerost bakteryjny jelita cienkiego) czy IBS (zespół jelita drażliwego).

  • Łagodność dla układu pokarmowego: Mąka 2AB pochodzi z pradawnych odmian pszenicy, które naturalnie zawierają mniej glutenu i innych substancji mogących powodować dolegliwości trawienne. Brak glutenu typu D sprawia, że chleb z tej mąki jest łatwiej przyswajalny i mniej obciążający dla układu pokarmowego, co czyni go odpowiednim dla osób z nietolerancją na gluten pszenny, cierpiących na SIBO, SIFO i IMO.

  • Naturalny smak i wartości odżywcze: Pszenica 2AB jest bogata w minerały i witaminy takie jak cynk czy selen, zachowując pełnię swoich wartości odżywczych dzięki tradycyjnym metodom mielenia ziarna (młyn wolnoobrotowy) i wypieku.

Użyta do wypieku mąka pochodzi z młynów wolnoobrotowych czyli o tradycyjnej konstrukcji dzięki czemu nie ma ubytku wartości odżywczej ziarna. 

Zboże 2 AB uprawiane jest w Niemczech, Austrii, Czechach a nasze pochodzi z Niemiec. Do upraw nie jest stosowany glifosat.

Każdy nasz chleb powstaje w procesie naturalnej fermentacji bakteryjnej i dzikich drożdży z powietrza, po połączeniu tylko wody i mąki. Tak tworzymy zakwas. chleb solimy używając do tego wyłącznie niejodowanej, kamiennej soli Kłodawskiej z uwagi na jej zawartość pierwiastków śladowych, niezbędnych do zachowania zdrowia. W procesie fermentacji zakwasu i zaczynu, dobroczynne pałeczki kwasu mlekowego zamieniają skrobię zbożową na kwas mlekowy co sprawia, że strawieniu ulegaja substancje antyodżywcze zawarte w zbożach, tzw fityniany. Daje to bardzo korzystne efekty zdrowotne czyniąc nasz chleb dobrze przyswajalnym - zarówno w zakresie makro jak i mikroelementów. 

Nasz chleb zasobny jest w sole mineralne jak magnez, cynk, selen czy witaminy z grupy B. 

Do wypieku chleba nie stosujemy ŻADNYCH e-dodatków ani drożdży piekarniczych. To nas wyróżnia i odróżnia od masowo produkowanej żywności z tzw. mieszanek piekarniczych z udziałem wyselekcjonowanego szczepu drożdży, którego niekorzystne działanie na jelita opisano w pracach naukowych.

Ważne dla zdrowia: nasze chleby nie zawierają dodatku pszenicy (odmiana-Karłowata) a co za tym idzie są wolne od prozapalnej gliadyny i amylopektyny oraz glifosatu.

To czyni nasze chleby łagodne dla jelit i żołądka-są lekko  strawne, dobrze tolerowalne przez układ pokarmowy.

Waga chleba przed wypiekiem-900 g, po wypieku ok. 850g

 (Skład: mąka 2 AB, woda, zakwas , sól kłodawska).

Brak ocen produktu
Bardzo dobry
Twój adres e-mail nie będzie nigdzie wyświetlany