Chleb z płaskurki na naturalnym zakwasie

Płaskurka, czyli starsza siostra orkiszu, jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Przez wzgląd na swe właściwości zdrowotne nazywana jest często królową zbóż. Płaskurka, poza tym, że kryje w sobie moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest zbożem wolnym od jakiejkolwiek chemii i zanieczyszczeń. Uprawia się ją wyłącznie ekologicznie, tradycyjnymi metodami. Chleb wypiekany z płaskurki ma piękny zapach i wspaniały lekko orzechowy smak, który docenią wszyscy koneserzy zdrowego pieczywa.
W ziarnach płaskurki kryją się duże ilości cennych antyoksydantów i popiołu, w skład którego wchodzą minerały, takie jak np. magnez, fosfor czy wapń. Nadają one wyrobom z tego zboża charakterystyczną ciemną barwę. Płaskurka dostarcza nam również dużo błonnika, luteiny, alfa- i beta-karotenu i β-glukanów. Doskonale sprawdza się jako składnik diet redukcyjnych, ponieważ po jej spożyciu na długo towarzyszy nam poczucie sytości, a w 100 g czystego produktu znajduje się dużo mniej kalorii niż w zwyczajnej pszenicy chlebowej. Zawarte w tym zbożu witaminy (głównie witamina A i witaminy z grupy B), minerały oraz białko poprawiają trawienie i podnoszą odporność. Najprawdopodobniej zapobiegają one również powstawaniu nowotworów układu pokarmowego. Chleb nie zawiera drożdży.
Chleb z płaskurką to idealna pozycja dla osób dbających o zdrowe odżywianie.
Chleb z płaskurki, na naturalnym zakwasie, tworzymy z mąki wyłącznie otrzymanej z ziarnapłaskurki-typ 700. Posypujemy go ziarnami chia, lnu, dla podniesienia walorów smakowych, wizualnych i warości odżywczych.
Użyte do wypieku mąki pochodzą z regionalnych (POLSKICH) , niewielkich gospodarstw rolnych, gdzie stosowany jest tradycyjny proces agrokultury, bez toksycznych pestycydów czy nawozów sztucznych.
Każdy nasz chleb powstaje w procesie naturalnej fermentacji bakteryjnej po połączeniu tylko wody i mąki. Tak tworzymy zakwas. chleb solimy używając do tego wyłącznie niejodowanej, kamiennej soli Kłodawskiej z uwagi na jej zawartość pierwiastków śladowych, niezbędnych do zachowania zdrowia. W procesie fermentacji zakwasu i zaczynu, dobroczynne pałeczki kwasu mlekowego zamieniają skrobię zbożową na kwas mlekowy co sprawia, że strawieniu ulegaja substancje antyodżywcze zawarte w zbożach, tzw fityniany. Daje to bardzo korzystne efekty zdrowotne czyniąc nasz chleb dobrze przyswajalnym - zarówno w zakresie makro jak i mikroelementów.
Nasz chleb zasobny jest w sole mineralne jak magnez, cynk, selen czy witaminy z grupy B.
Do wypieku chleba nie stosujemy ŻADNYCH e-dodatków ani drożdży piekarniczych. To nas wyróżnia i odróżnia od masowo produkowanej żywności z tzw. mieszanek piekarniczych z udziałem drożdży.
Ważne dla zdrowia: nasze chleby nie zawierają dodatku pszenicy (odmiana-Karłowata) a co za tym idzie są wolne od prozapalnej gliadyny i amylopektyny oraz glifosatu.
To czyni nasze chleby łagodne dla jelit i żołądka-są lekko strawne, dobrze tolerowalne przez układ pokarmowy.
Waga chleba przed wypiekiem-900 g, po wypieku ok. 850g
(Skład: mąka orkiszowa-żytnia, woda, zakwas , sól).
Kiedy wysyłamy chleby?
Z uwagi na logistykę wysyłkową, chleby wysyłamy od poniedziałku do czwartku (zamówienia można składać w dodowlnym dniu, o dowolnej porze a realizowane są wg ich kolejności np chlen zamówiony w czwartek po 11 będzie wysłany w najbliższy poniedziałek z dostawą na wtorek). Z uwagi na niewilką manufakturę, nie wszystkie zamówienia możemy zrealizować na drugi dzień.