Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni, na naturalnym zakwasie tworzymy z mąki tradycyjnej mąki żytniej typ 630 z dodatkiem mąki żytniej chlebowej typ 2000.
Użyte do wypieku mąki pochodzą z regionalnych (POLSKICH) , niewielkich gospodarstw rolnych, gdzie stosowany jest tradycyjny proces agrokultury, bez toksycznych pestycydów czy nawozów sztucznych.
Każdy nasz chleb powstaje w procesie naturalnej fermentacji bakteryjnej po połączeniu tylko wody i mąki. Tak tworzymy zakwas.
Chleb solimy używając do tego wyłącznie niejodowanej, kamiennej soli Kłodawskiej z uwagi na jej zawartość pierwiastków śladowych, niezbędnych do zachowania zdrowia.
W procesie fermentacji zakwasu i zaczynu, dobroczynne pałeczki kwasu mlekowego zamieniają skrobię zbożową na kwas mlekowy, co sprawia, że strawieniu ulegaja substancje antyodżywcze zawarte w zbożach, tzw. fityniany. Daje to bardzo korzystne efekty zdrowotne czyniąc nasz chleb dobrze przyswajalnym - zarówno w zakresie makro jak i mikroelementów.
Nasz chleb zasobny jest w sole mineralne jak magnez, cynk, selen czy witaminy z grupy B oraz błonnik niezbędny do utrzymania równowagi mikrobioty jelitowej.
Do wypieku chleba nie stosujemy ŻADNYCH e-dodatków ani drożdży piekarniczych, będących silnym alergenem.
To nas wyróżnia i odróżnia od masowo produkowanej żywności z tzw. mieszanek piekarniczych z udziałem drożdży.
Ważne dla zdrowia: nasze chleby nie zawierają dodatku pszenicy (odmiana-Karłowata) a co za tym idzie są wolne od prozapalnej gliadyny i amylopektyny oraz glifosatu.
To czyni nasze chleby łagodne dla jelit i żołądka-są lekko strawne, dobrze tolerowalne przez układ pokarmowy.
Waga chleba przed wypiekiem-900 g, po wypieku ok. 850g