Cykoria korzeń 100g Nanga

Cykoria podróżnik korzeń
Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) wyróżnia się pięknymi, błękitnymi kwiatami. Występuje pospolicie w Polsce i na świecie. Rośnie na łąkach, przy drogach i na polach, jest też uprawiana. Ziele zbierane jest w kwietniu z dziko rosnących roślin, a korzenie wykopuje się jesienią.
Świeży korzeń cykorii jest gruby i mięsisty, ma brunatny kolor i gorzki smak. Po wysuszeniu i uprażeniu wykorzystywany jest do produkcji substytutu kawy, gdyż inulina podczas prażenia przekształca się w związek aromatyczny o zapachu kawy. Wyhodowano specjalne odmiany cykorii o bardzo rozwiniętym korzeniu, a także odmiany liściowe przeznaczone do sałatek, które możemy spotkać w sklepach spożywczych.
Cykoria podróżnik zawdzięcza swoją nazwę grupie botaników, którzy spostrzegli, że rośnie ona najczęściej przy drodze. Inne jej nazwy to podróżnik błękitny, batogi św. Jana, kozi mlecz, popie rurki i miododajna królewna.
DZIAŁANIE
Właściwości prozdrowotne:
Korzeń cykorii bogaty jest w sok mleczny, który zawiera cholinę, inulinę (ok. 40%), substancje gorzkie, kwasy polifenolowe, fitosterol, sole mineralne i niewielkie ilości olejków eterycznych oraz witamin.
Korzeń cykorii ceniony jest w medycynie wielu krajów za swój dobroczynny wpływ na wątrobę. Substancje w nim zawarte wspierają prawidłowe funkcjonowanie wątroby i chronią ją przed uszkodzeniami, które powodują toksyny oraz wolne rodniki. Pomagają złagodzić stany zapalne wątroby i wzmagają wydzielanie żółci.
Składniki korzenia cykorii korzystnie wpływają na przewód pokarmowy. Napary z korzenia, podobnie jak napary z ziela, pobudzają wydzielanie soków trawiennych w żołądku i dwunastnicy. Podnoszą apetyt i pomagają uregulować wypróżnienia. Mogą być wykorzystane w przypadku niestrawności, wzdęć i zaparć.
Ze względu na działanie moczopędne korzeń cykorii wspomaga usuwanie zanieczyszczeń z organizmu.
Laktony seskwiterpenowe obecne w korzeniu cykorii wykazują łagodne działanie uspokajające i pozytywnie wpływają na pracę serca dotkniętego arytmią. Napary z korzenia cykorii warto zastosować w stanach podwyższonego napięcia i stresu.
W krajach tropikalnych wyciągi z korzenia cykorii stosuje się przeciwko malarii.
Cykoria – herbata (cięty korzeń):
Odwar: 1 łyżeczkę korzeni gotować w szklance wody przez kilka minut, po czym odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na 10 minut. Spożywać 2-3 razy dziennie po szklance odwaru.