Daktyle z pestką Medjoul XXl 1 kg LUZ
Medjool Daktyle jest dla wielu najbardziej ulubionym rodzajem daktyle , oprócz wielkości i smaku ma wiele zalet zdrowotnych.
Daktyle Medjool można jeść świeże lub suszone. Po wysuszeniu można je przechowywać przez długi czas.
Medjool Daktyle:
- Zawierają wysokie przeciwutleniacze.
- Bogate w błonnik.
- Bogate w potas.
- Zawiera wiele minerałów i witamin.
- Zawiera cukry, które zapewniają wysoki zastrzyk energii, a organizm może łatwo spalić.
- Alternatywny naturalny słodzik.
Daktyle medjool to owoce łatwe do przyswojenia przez ludzki organizm. Są bogatym źródłem błonnika. Zawierają również potas, magnez i żelazo. Są źródłem pozytywnej energii i świetnie sprawdzają się jako produkt uzupełniający niedobór glikogenu w mięśniach po treningu. Warto je spożywać ze względu na wysoką zawartością naturalnego cukru, białek, tłuszczy, a także karotenoidów i antyoksydantów.
Właściwości:
- skarbnica cukrów prostych są źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełniają niedobór glikogenu w organizmie, powinni je spożywać zwłaszcza ci, którzy uprawiają sport;
- dzięki zawartości naturalnych salicylanów posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe;
- wysoka ilość potasu wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi;
- zawarty w nich błonnik poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.
Zastosowanie:
Choć są wyśmienite jako przekąska, daktyle stosuje się także w kuchni. Można je dodawać do różnorakich dań (świetnie komponują się z curry) czy wypieków lub musli. Nadają się do podawania z serami, a także jako składnik dżemów. Sok z daktyli jest też dobrym zamiennikiem cukru.
Jakie korzyści dla zdrowia wynikają z jedzenia daktyli?
Daktyle Medjool to przede wszystkim wysoka zawartość polifenoli. Polifenole są związkami przeciwutleniającymi, które mogą chronić organizm przed zapaleniem. Daktyle zawierają więcej polifenoli niż większość innych owoców i warzyw.
Jest to również alternatywa dla słodyczy o pustych kaloriach. Daktyle mogą zaspokoić zapotrzebowanie na słodycze, zapewniając jednocześnie niezbędne składniki odżywcze, takie jak witamina B-6 i żelazo.
Wysoka zawartość potasu – daktyle są bogate w potas, który jest elektrolitem, którego organizm potrzebuje do dobrego zdrowia serca. Potas pomaga również budować mięśnie i białko w organizmie.
Daktyle powinny być przechowywane w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Przeciwwskazania
Z uwagi na wysoki indeks glikemiczny daktyli powinny unikać osoby, które cierpią na cukrzycę. Także zmagający się z nieżytem żołądka lub kolką żołądkową mogą mieć problemy po ich spożyciu.
Owoce nie są także polecane tym, którzy walczą ze wzdęciami, a także zmagającym się z migreną. Obydwie te przypadłości daktyle mogą wzmagać.