Dzikie oregano, olej 100% x 90 kapsułek miękkich Aliness

Olejek z dzikiego oregano jest bogatym źródłem witaminy A i C, flowanoidów i fenoli, w tym karwakrolu, który jest dobrze znanym każdemu aromatem oregano.
Zawartość karwakrolu zależna jest od chemotypów roślin, podgatunków, ale także od regionu, jakości zbiorów, użytych części rośliny, a nawet dokładnego czasu zbioru oregano.
Najbardziej popularne jest stężenie 60%-70%. Wyższe stężenia można uzyskać wyłącznie przy zastosowaniu innowacyjnych procesów rektyfikacyjnych.
Rektyfikacja zwana też destylacją frakcyjną – z fizycznego punktu widzenia jest kaskadową destylacją (wielopoziomową), w której każdy stopień procesu jest zasilany produktem (destylatem) poprzedniego procesu. Proces ten powtarza się aż do uzyskania oczekiwanego stężenia.
Niższe, jak i wyższe stężenia karwakrolu to mixy naturalnych olejków wraz z syntetycznym karwakolem uzyskiwanym z D-limonenu. Syntetyczne oleje mają inny zapach i inaczej smakują.
Oleje z oregano, występujące, jako mix naturalnego i syntetycznego karwakolu, zawierają do 35% naturalnego oraz 65% syntetycznego karwakrolu.