Imbir kandyzowany płatek 1kg LUZ

Imbir kandyzowany płatek to korzeń imbiru obrany ze skórki , pokrojony w płatki . Gotowany w syropie cukrowym. Imbir, dzięki bardzo charakterystycznemu smakowi i zapachowi, to powszechnie stosowany w Azji dodatek do potraw.
Imbir kandyzowany jest mocno aromatyczny, ma lekko palący i słodki smak. W kuchni znalazł zastosowanie jako dodatek do wypieków np. pierników czy ciasteczek korzennych, do konfitur oraz kompotów. Imbir kandyzowany sprawdzi się też jako przekąska, ale będzie też aromatycznym dodatkiem do grzanego wina i piwa. W połączeniu z herbatą i cytryną tworzy rozgrzewający napój, który sprawdzi się przy przeziębieniach.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
Składniki: imbir kandyzowany, cukier, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, substancja konserwująca dwutlenek siarki.
Informacja o alergenach – W zakładzie pakowane są również: sezam, seler, migdały, produkty zawierające gluten, orzeszki arachidowe i różneorzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Właściwości lecznicze i prozdrowotne imbiru
Korzenie (bulwy) imbiru zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest również cennym źródłem olejków eterycznych i żywic (m.in. gingerolu i zinferonu) o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz, hamuje skurcze oskrzeli, działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, dlatego zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem, najlepiej z dodatkiem cynamonu, cytryny, miodu i kurkumy, ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe.
Imbir zmniejsza też lepkość krwi, chroniąc tym samym przed tworzeniem się zatorów i zakrzepów, obniża ciśnienie i stężenie cholesterolu LDL we krwi, wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności, dlatego jest pomocny w stanach przemęczenia fizycznego i psychicznego.
Imbir poprawia ukrwienie i dotlenienie komórek, dzięki czemu korzystnie działa na układ odpornościowy.
Imbir pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem. Działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje wzdęcia oraz zwiększa wydzielanie śliny, co ma korzystny wpływ na procesy trawienia. Łagodzi mdłości także po narkozie i w czasie chemioterapii. Wspomaga również apetyt.
Kolejną leczniczą właściwością imbiru jest łagodzenie obrzęków związanych z zatrzymywaniem wody w organizmie – substancje zawarte w tej przyprawie mają działanie moczopędne, usuwają nadmiar wody nagromadzonej w tkankach. Imbir ma też korzystny wpływ na pracę mózgu, poprawia jego ukrwienie i dotlenienie. Dzięki właściwościom rozgrzewającym imbir jest świetnym antidotum dla zmarzluchów. Uważany jest również za afrodyzjak, ponieważ wzmaga ukrwienie narządów płciowych.
Nie powinni jeść imbiru:
Herbatki z imbirem i innych produktów z tą przyprawą nie należy podawać dzieciom poniżej 12. miesiąca życia, jest to bowiem dość ostra przyprawa, silnie drażniąca delikatne podniebienie i kubki smakowe dziecka. Spożywanie imbiru nie jest wskazane dla osób chorujących na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowy, obecne w imbirze substancje drażnią bowiem śluzówkę przewodu pokarmowego. Imbiru nie powinny też jeść w nadmiarze osoby z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ przyprawa ta podnosi ciśnienie krwi.