Kawa Kostaryka Fat. 250g Instytut Kawy

Odmiana Villa Sarchi pochodzi z wioski Sarchi w Kostaryce, gdzie po raz pierwszy odkryto tę naturalną mutację odmiany kawy Bourbon. Odmiana ta jest najbardziej wydajna gdy rośnie na dużych wysokościach z cienistymi drzewami i regularnym nawożeniem. Kawa ta zbierana jest ręcznie i przetwarzana w mikromłynie Fatima.
Dojrzałe, czerwone wiśnie kawy umieszczane są w workach polipropylenowych do lekkiej fermentacji przez 48 godzin. Następnie wiśnie umieszcza się w zbiornikach fermentacyjnych i zamyka. W tych zbiornikach wiśnia fermentuje beztlenowo przez 96 godzin.
Po fermentacji wiśnia jest przenoszona na podwyższone grządki. Wiśnia jest często grabiona, aby zapewnić równomierne suszenie. Wiśnia schnie około 20 dni. Po wyschnięciu wiśnia odpoczywa w magazynie gospodarstwa przez 2 do 3 miesięcy.
Dzięki wielu innowacyjnym metodom, ogromnej liczbie odmian kawy, rozległej wiedzy technicznej i dbałości o produkcję kawy, Kostaryka jest jednym z najbardziej zaawansowanych krajów produkujących kawę w Ameryce Środkowej.
Kawa wypalana i polecana do metod przelewowych.
Kraj Kostaryka
Region Tarrazú, San Marcos
Odmiana Villa Sarchi, Caturra
Wysokość upraw 1450 - 1700 m.n.p.m.
Obróbka anaerobic
Nuty smakowe mandarynka, ananas, kiwi, karmel
Kwasowość średnia