Bezpieczne płatności Dostawa już od 10,50 zł Ekspresowa wysyłka 24h

Kawa Kostaryka Fat. 250g Instytut Kawy

Instytut Kawy
Dostępność: Wysyłka 48h
Indeks: #27557
Producent: Instytut Kawy
Wysyłka: Wysyłka 48h
Darmowa dostawa od 300 zł
87,99 zł
Podziel się:

Odmiana Villa Sarchi pochodzi z wioski Sarchi w Kostaryce, gdzie po raz pierwszy odkryto tę naturalną mutację odmiany kawy Bourbon. Odmiana ta jest najbardziej wydajna gdy rośnie na dużych wysokościach z cienistymi drzewami i regularnym nawożeniem. Kawa ta zbierana jest ręcznie i przetwarzana w mikromłynie Fatima.
Dojrzałe, czerwone wiśnie kawy umieszczane są w workach polipropylenowych do lekkiej fermentacji przez 48 godzin. Następnie wiśnie umieszcza się w zbiornikach fermentacyjnych i zamyka. W tych zbiornikach wiśnia fermentuje beztlenowo przez 96 godzin.
Po fermentacji wiśnia jest przenoszona na podwyższone grządki. Wiśnia jest często grabiona, aby zapewnić równomierne suszenie. Wiśnia schnie około 20 dni. Po wyschnięciu wiśnia odpoczywa w magazynie gospodarstwa przez 2 do 3 miesięcy.

Dzięki wielu innowacyjnym metodom, ogromnej liczbie odmian kawy, rozległej wiedzy technicznej i dbałości o produkcję kawy, Kostaryka jest jednym z najbardziej zaawansowanych krajów produkujących kawę w Ameryce Środkowej.

 

Kawa wypalana i polecana do metod przelewowych.

Kraj Kostaryka

Region Tarrazú, San Marcos

Odmiana Villa Sarchi, Caturra

Wysokość upraw 1450 - 1700 m.n.p.m.

Obróbka anaerobic

Nuty smakowe mandarynka, ananas, kiwi, karmel

Kwasowość średnia

Brak ocen produktu
Bardzo dobry
Twój adres e-mail nie będzie nigdzie wyświetlany