Kolendra cała 50g NatVita

Kolendra jest rośliną z rodziny baldaszkowatych (Apiaceae Lindl.). Obejmuje ona dwa gatunki, z których najbardziej popularnym jest gatunek rośliny uprawnej – (Coriandrum sativum L.). Kolendra wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu i Morza Śródziemnego. Obecnie jest uprawiana, m.in. w Chinach, Indiach, Pakistanie, Gruzji, Rosji, Argentynie, Europie Środkowej, Maroko, Etiopii i Syrii.
Kolendra jest używana jako przyprawa oraz dodatek do dekoracji ciast. Jej odmiany o dużych nasionach są drobno mielone i stanowią jeden ze składników mieszanek przyprawowych, np. indyjskiej curry. Poza tym, nasiona kolendry są wykorzystywane do przygotowywania potraw z ryb i mięsa, a jej zielone części są dodawane do zup, sałatek i sosów. Owoce kolendry stosuje się w jako składnik preparatów złożonych i mieszanek ziołowych na niestrawność, reumatyzm, bóle stawów i w walce z pasożytami jelitowymi. Z kolei olejek z kolendry jest środkiem aromatyzującym używanym do neutralizowania gorzkiego smaku. Często jest stosowany w kompozycjach zapachowych z kardamonem, goździkami, szałwią, bergamotką, anyżem oraz gałką muszkatołową. Używa się go jako środka zapachowego w różnych rodzajach produktów spożywczych.
Składniki: 100 % Bio kolendra (Coriandrum L.) cała.
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.
Propozycja spożycia: może być używana jako przyprawa potraw, składnik mieszanek przyprawowych oraz dodatek do dekoracji ciast.
Uwagi i zalecenia: utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga stosowania zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia: Ukraina