Kurkuma korzeń 100g NatVita

Kurkuma używana jest w kuchni azjatyckiej nie tylko jako przyprawa. Kurkuma pozyskiwana jest z rośliny zwanej ostryżem, znanej również jako szafranica, szafran indyjski, żółcień, lub żółty imbir.
Kurkuma swój charakterystyczny, żółtopomarańczowy kolor zawdzięcza zawartej w niej kurkuminie, zaliczanej do kurkuminoidów. W składzie ostryżu znajduje się również olejek eteryczny (tumeron). Charakteryzuje się korzennym, ostrym smakiem. Najlepszy efekt uzyskamy mieszając kurkumę z pieprzem lub papryką.
Składniki: 100 % Bio kurkuma (Curcuma longa) korzeń mielony.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | %RWS* |
Wartość energetyczna: | 1491 kJ / 365 kcal | 18 % |
Tłuszcz: | 9.9 g | 14.1 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 1.8 g | 9.2 % |
Węglowodany: | 58.2 g | 22.4 % |
- w tym cukry | 3.2 g | 3.6 % |
Białko: | 7.8 g | 15.6 % |
Sól: | 0.3 g | 4.3 % |
*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.
Propozycja spożycia: jako przyprawę do sosów, potraw itp. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego, nada mu pięknego, żółtego koloru, można również zastosować do barwienia ryżu lub makaronu.
Przechowywanie: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj pochodzenia: Indie