Mąka 2AB Pradawna Pszenica LUZ GOOD 1kg

Mąka 2ab
lekkostrawna mąka z ziaren pszenicy 2ab
Pszenica 2ab jest uprawiana w wybranych regionach Europy w sposób tradycyjny, i jest odseparowana od innych gruntów uprawnych.
Mąka 2ab zawiera wyłącznie, pradawny gluten A i B (jest bez glutenu D) oraz mniej FODMAP w porównaniu do tradycyjnej pszenicy chlebowej i orkiszu.
Ma korzystny profil FODMAP.
Jest dobrze tolerowana przez osoby o wrażliwych układach trawiennych.
Dodatkowo mąka 2ab poddawana jest naturalnej fermentacji, w celu uzyskania niskich zawartości FODMAP oraz niepowtarzalnego smaku.
Mąka 2ab ma piękny żółty kolor, gdyż pszenica 2ab zawiera więcej karotenoidów - prowitaminy A.
Mąka 2ab z Padawnej Pszenicy nie zawiera glutenu typu D, który odpowiada za dyskomfort trawienny i związane z nim dolegliwości.
Produkty z pradawnej pszenicy 2ab nie są przeznaczone dla osób chorych na celiakię.
Odpowiedni proces fermentacji mąki 2ab powoduje, że zawartość FODMAP w produktach
z mąki 2ab, jest znacznie mniejszy niż w produktach bezglutenowych.
PSZENICA 2AB jest ŹRÓDŁEM SELENU,
SELEN - jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów, pomaga usuwać wolne rodniki i chroni komórki i czerwone krwinki przed ich toksycznym działaniem - ma działanie antyoksydacyjne, Selen odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i wpływa na zwiększenie odporności organizmu, pozwala na zachowanie prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego. Selen wspomaga leczenie depresji, łagodzi ból, towarzyszący reumatoiadalnemu zapaleniu stawów.
Mąka 2ab posiada oświadczenia zdrowotne wydane przez IŻŻ
FODMAP to skrót, który został pierwszy raz użyty przez naukowców australijskiego Monash University. Odkryli oni, że pewne rodzaje węglowodanów są odpowiedzialne za pojawianie się objawów zespołu jelita drażliwego, zwanego także zespołem jelita nadwrażliwego.
Mąka 2ab polecana jest dla osób wrażliwych i smakoszy delektujących się naturalną żywnością, szczególnie dla osób z niską tolerancją glutenu, wszystkich którzy bez obaw o wzdęcia chcą spożywać produkty mączne, zwłaszcza dzieci, osób starszych i cierpiących na zespół jelita drażliwego.