Małż zielony (Perna canaliculus) nowozelandzki, liofilizowany o bardzo intensywny smaku i zapachu charakterystycznym dla omułka zielonowargowego. Jest skutecznym sposobem na utrzymanie i przywrócenie stawom w dobrej kondycji.
Dzięki wartościowym składnikom małż zielony może być z powodzeniem stosowany w przypadku konkretnych dolegliwości oraz jako cenny dodatek żywieniowy.
Mieszkańcy Nowej Zelandii, Maorysi, znają i spożywają zielone małże od setek lat. Właśnie ich sposób odżywiania łączony jest z tym, że nie występują wśród nich zachorowania na choroby artretyczne, które są częstą dolegliwością w innych rejonach świata i dotykały głównie osób starszych, niestety dziś dotyczy to już młodych osób ze względu na dietę ubogą w składniki niezbędne do utrzymania stawów w dobrej kondycji. Dotyczy również osób obciążających swoje stawy różnego rodzaju sportami.
Bogatą zawartość aminocukrów - glukozaminoglikanów (GAG), siarczan chondroityny, fosfolipidów, steroli, aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu krzemowego, substancji mineralnych, pierwiastków śladowych (wapń, jod, żelazo, fosfor, potas, selen, sód, cynk) oraz witamin E, C, A, D1, D3, B1, B2, B6, B12, B3 oraz B5. Glukozaminoglikany, biorą udział w budowie tkanki skóry, tkanki łącznej, chrząstek międzykostnych i płynów stawowych, dzięki którym stawy zachowują swoja ruchliwość i nie występują wokół nich stany zapalne. Zawarty
Hodowane w najczystszych wodach
Małże zielone są hodowane w specjalnych, naturalnych miejscach u wybrzeży Nowej Zelandii, gdzie przez wiele miesięcy rosną i czerpiąc dobroczynne składniki odżywcze z najczystszych wód Oceanu Spokojnego. Sam koloryt wody różni się od wód na całym świecie.
Tajemnica zdrowych stawów
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy od sposobu odżywiania, dotyczy to w efekcie również stawów, które poddawane są silnym obciążeniom podczas uprawiania sportu, pracy fizycznej lub nawet codziennej aktywności.
W czasach kiedy ogólna jakość pożywienia jest co raz niższa, a tempo życia rośnie, konieczne jest uzupełnienie diety o produkty bogate w proteiny, kwasy tłuszczowe, mikroelementy oraz aminocukry, aby chronić, regenerować oraz zapobiegać zapaleniom stawów i zachować sprawność ruchową na długie lata. Wspomóc możemy się stosowanie proszku z małża nowozelandzkiego zielonego.
Liofilizacja - metoda polega na odparowaniu wody zawartej z wykorzystaniem próżni i niskiej temperatury. Metoda nie pozbawia dobroczynnych składników. Jakość produktu zachowuje, natomiast jest bardzo kosztowna. Metoda opracowana przez NASA dla kosmonautów w celu zapewnienia pełnowartościowych posiłków oraz zminimalizowania wagi produktu przez oddzielenie wody.
Wprowadzone pierwszy raz przez Stany Zjednoczone metoda miała na celu produkcję żywności, bez utraty jakości składników przy małej objętości. Na dzień dzisiejszy stosowana nadal dla astronautów, ale również wykorzystywane przez żołnierzy, czy himalaistów wspinających się na bardzo wysokie góry, gdzie każdy odjęty gram, który trzeba nosić ma znaczenie, ponieważ wędrówki są długie i męczące, a posiłek pełnowartościowy jest warunkiem dobrego odżywienia.
Składniki: 100% małż nowozelandzki (Perna canaliculus) zielony liofilizowany.
Zawartość aminokwasów | w 100 g produktu: |
kwas asparganowy: | 4,45 mg |
kwas glutaminowy: | 5,39 mg |
seryna: | 2,14 mg |
glicyna: | 3,2 mg |
histydyna: | 0,8 mg |
arganina: | 3,25 mg |
treonina: | 1,98 mg |
alanina: | 2,21 mg |
prolina: | 1,51 mg |
tyrozyna: | 1,25 mg |
walina: | 1,86 mg |
metionina: | 1,05 mg |
izoleucyna: | 1,67 mg |
leucyna: | 2,51 mg |
fenyloalanina: | 1,41 mg |
lizyna: | 2,79 mg |
tauryna: | 2,47 mg |
The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.
Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.