Mieszanka do wypieku pizzy bezglutenowej BIO 250g Pięć Przemian

Upiecze Ci się! Bezglutenowa mieszanka do wypieku pizzy BIO
Składniki: mąka ryżowa*, tapioka*, maranta trzcinowa*, łuska babki jajowatej*, sól himalajska.
*certyfikowany składnik ekologiczny.
Produkt bezglutenowy. Produkt może zawierać alergeny: orzechy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.
Sposób przygotowania z drożdżami suszonymi:
1. Przesyp mieszankę do miski.
2. Dodaj 7 g drożdży suszonych instant do mieszanki.
3. Do 200 ml ciepłej (ok. 45 st. C) przegotowanej wody dodaj 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę miodu i przelej do miski.
4. Mieszaj łyżką, a następnie zagnieć rękami.
5. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz. (można do piekarnika 30-40°C).
6. Ponownie zagnieć ciasto i na papierze do pieczenia rozwałkuj na cienki placek.
7. Rozgrzej piekarnik do 250-300°C.
8. Ciasto przenieś na blachę, nałóż sos.
9. Piecz 17-20 minut w zależności od stopnia nagrzania piekarnika (im wyższa temperatura tym krótszy czas pieczenia). 3 minuty przed końcem posyp serem i ułóż ulubione dodatki.
Sposób przygotowania z drożdżami świeżymi:
1. Przygotuj rozczyn: do 200 ml ciepłej wody dodaj 20 g świeżych drożdży (w temp. pokojowej), 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżkę mieszanki, dokładnie wymieszaj. Zostaw na 15 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Wsyp mieszankę do miski, dodaj gotowy rozczyn i 2 łyżki oliwy.
3. Dalej postępuj zgodnie z punktami 4-9 przepisu na pizzę z drożdżami suszonymi.
Wartość odżywcza w 100 g produktu po upieczeniu:
Wartość energetyczna 1372 kJ / 328 kcal
Tłuszcz 6,9 g
w tym kwasy tłuszcz. nasycone 1,1 g
Węglowodany 61 g
w tym cukry 3,3 g
Błonnik 2,8 g
Białko 3,7 g
Sól 1,4 g