Morszczyn mielony (kelp) 100g Nanga

Kelp, czyli morszczyn pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus) to brunatna alga, która ceniona jest za wysoką zawartość jodu oraz polisacharydów o cechach prozdrowotnych. Zawiera ponadto alginian sodu – naturalną substancję zagęszczającą, wykorzystywaną w produkcji lodów, jogurtów light, sosów i deserów.
Kelp występuje w chłodniejszych wodach mórz i oceanów na całym świecie. Ponad 3 tysiące lat temu zaczęto go wykorzystywać w kuchni i w medycynie. Stanowił podstawę pożywienia dawnych mieszkańców Islandii, Japonii i Hawajów. Był bardzo ceniony za wysoką wartość odżywczą. Ludność azjatycka znad wybrzeży stosowała kelp w leczeniu chorób układu moczowo-płciowego, zarówno u mężczyzn jak i kobiet.
KELP – ZASTOSOWANIE
jako uzupełnienie podaży jodu
wspomaganie odchudzania
w celu poprawy przemiany materii
w celu poprawy metabolizmu glukozy oraz insuliny
w trosce o odpowiedni poziom cholesterolu we krwi
wspomaganie prawidłowej pracy jelit
Spożywać 1 łyżeczkę mielonego kelpu 2 razy dziennie. Proszek można dodawać do jogurtów, koktajli, soków i owsianki.