Olej kokosowy bezzapachowy 200 ml NatVita

BIO OLEJ KOKOSOWY BEZZAPACHOWY.
100% Olej ze świeżych orzechów kokosowych (Cocos nucifera).
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.
Zapach z oleju kokosowego został wytrącony za pomocą pary wodnej.
Palmy kokosowe rosną w Południowo – Wschodniej Azji oraz północno – zachodniej części Ameryki Południowej. Ze świeżych orzechów kokosowych pozyskiwany jest olej kokosowy stosowany z powodzeniem w kuchni do smażenia, gotowania oraz pieczenia. Dzięki zawartym nasyconym kwasom tłuszczowym, olej jest odporny na wysokie temperatury oraz utlenianie. Posiada wiele właściwości, które mają pozytywny wpływ na organizm. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym są wykorzystywane w organizmie jako źródło energii, podobnie jak węglowodany, lecz w przeciwieństwie do nich nie podnoszą poziomu insuliny oraz cukru we krwi. Kwas laurynowy zawarty w kwasie tłuszczowym, działa między innymi pozytywnie na enzym 5-alfa reduktazy, który odpowiada za przerost prostaty oraz łysienie typu męskiego. Kwas kaprylowy i laurynowy mają działanie antybakteryjne, antygrzybiczne oraz antyalergiczne. Olej kokosowy świetnie nadaje się również jako kosmetyk, może być stosowany jako balsam do ciała, maseczka na włosy, krem chroniący przed promieniami UV oraz do utrzymania zdrowych zębów. Dzięki właściwościom antybakteryjnym, nadaje się również do cery trądzikowej. Warto dodać, że według dotychczasowych badań nie ma żadnych przeciwwskazań co do stosowania/spożywania oleju kokosowego dla jakiejkolwiek grupy ludzi.
Olej wegetariański idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się i nie jełczeje.
Nie zastosowano procesu uwodornienia, naturalny, niebielony, organiczny.
Zapach został wytrącony za pomocą pary wodnej.
Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Olej rozpuszcza się w temperaturze powyżej 25C.