Olej uzyskiwany jest z nasion słonecznika metodą tłoczenia na zimno. Posiada charakterystyczny dla nasion słonecznika łagodny, lekko orzechowy smak. Jest doskonałym dodatkiem do dań przygotowywanych na zimno oraz surówek z kiszonej kapusty, sałatek, dipów, sosów i past serowych. Olej słonecznikowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów jednonienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi]. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
SKŁADNIKI: olej słonecznikowy tłoczony na zimno, przeciwutleniacz: mieszanina tokoferoli.
Wartość odżywcza 100 ml: |
|
Wartość energetyczna (energia) |
3374 kJ/820 kcal |
Tłuszcz, w tym: |
91,2 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
6,6 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
80,9 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
3,7 g |
Węglowodany, w tym: |
0 g |
cukry |
0 g |
Białko |
0 g |
Sól |
0 g |
Pozostałe:
Omega-6 (kwas linolowy) 3,3 g
Omega-9 (kwas oleinowy) 79,9 g
UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad. Przechowywać w temp. pokojowej.
Miejsce pochodzenia: UE.
The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.
Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.