Olej z ostropestu 250ml Flos

Ostropest– charakterystyka rośliny
Ostropest plamisty (Sylibum marianum) rośnie dziko na murawach, ale można go również uprawiać. Charakterystyczne dla tej rośliny są fioletowe kwiaty i cierniste liście. Ze względu na wiele cennych składników i właściwości leczniczych owoce ostropestu znajdują zastosowanie lecznicze. Surowiec ten jest bogaty głównie w sylimarynę, która jest kompleksem kilku substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Przede wszystkim jednak znany jest z dobroczynnego wpływu na wątrobę i układ pokarmowy.
Olej z ostropestu w kuchni
- Dodatek do sałatek i surówek ze świeżych warzyw i owoców
- Dodatek do pasty kanapkowej, jogurtu, białego sera
- Do gotowanych warzyw, kasz, ryżu, ziemniaków – skropić olejem
Należy pamiętać, żeby spożywać olej z ostropestu wyłącznie na zimno. Podgrzany olej traci swoje dobroczynne właściwości. Wymaga przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych, a po otwarciu w lodówce.
Olej z ostropestu w kosmetyce
- Stymuluje wytwarzanie kolagenu i elastyny
- Przyspiesza wzrost paznokci, zapobiega ich rozdwajaniu się
- Bardzo dobry na włosy – pobudza ich porost, spowalnia proces ich wypadania, zmniejsza łamliwość oraz świetnie je nawilża
- Redukuje zaczerwienienia skóry
Wskazania
- Detox wątroby i nerek
- Idealny do kuracji antyalkoholowej
- WZW każdego typu
- Wspomaga procesy zapamiętywania oraz koncentracji
- Pomaga przeciwdziałać rozwojowi nowotworów
- Stosowany jest także w przypadku zapaleń: krtani, gardła, czy też dziąseł
SKŁAD PRODUKTU: 100% oleju z nasion ostropestu plamistego
Najwyższa jakość surowca.
KRAJ POCHODZENIA: Polska