Bezpieczne płatności Dostawa już od 10,50 zł Ekspresowa wysyłka 24h

Pasta Sezamowa Tahini 500g KETO TargGoch

Targroch
Dostępność: 1 szt.
Indeks: #24456
EAN: 5903229007421
Producent: Targroch
Wysyłka: Wysyłka 48h
Darmowa dostawa od 300 zł
18,48 zł
Podziel się:

Pasta sezamowa Tahini 100% naturalna

Znana jest jako tahina, tahini, masło sezamowe lub pasta sezamowa. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych składników kuchni Dalekiego i Bliskiego wschodu. Charakteryzuje się intensywnym aromatem z wyczuwalną nutą orzechową. Stanowi nieodłączny składnik pochodzącej z Egiptu lub Libanu, a znanej na całym świecie, pasty z ciecierzycy – hummusu. 

Tahini – co to jest?

Jej oryginalna nazwa wywodzi się z języka arabskiego i zdradza niewiele na temat zawartości. Podpowiedzią jest za to inne spopularyzowane określenie na tahinę – masło sezamowe. Produkt ten powstaje poprzez zmielenie (lub ucieranie) najczęściej delikatnie podprażonych nasion sezamu indyjskiego, a jego konsystencja pasty przypomina nieco masło orzechowe.   

Ziarna sezamu są w polskiej kuchni nadal wykorzystywane okazjonalnie – głównie jako dodatek do dań orientalnych. Kojarzą się przede wszystkim z kalorycznymi słodyczami – sezamkami i chałwą. Tymczasem jest to jeden z najbardziej odżywczych składników, bogaty w witaminy i minerały, białko, błonnik oraz wapń o znakomitej przyswajalności. 

Starożytny superfood  

Tahina to produkt wyjątkowo cenny dla osób odżywiających się roślinnie. Już nasi starożytni przodkowie klasyfikowali ją jako szczególnie pożyteczną dla zdrowia. Znajduje się w czołówce składników bogatych w wapń i magnez. Dostarcza witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, kwas pantotenowy, B6), witaminę E oraz beta-karoten. Dodatkowo zawiera zdrowe tłuszcze, fitosterole, niezbędne dla organizmu aminokwasy, a także pokarm dla mięśni – białko.

Innymi słowy pasta sezamowa wspiera w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wzmacnia uczucie sytości, dodaje energii i pomaga w profilaktyce anemii. Warto włączyć ją do menu zwłaszcza w miesiącach jesiennych i zimowych, kiedy naturalna odporność organizmu spada.  Wymieniając prozdrowotne zalety tahini nie można zapominać także o tym, że pasta sezamowa jest całkowicie naturalna, pozbawiona barwników i konserwantów. 

Przepis na tahini

Jak wykorzystać masło sezamowe w kuchni? Podstawą jest znajomość produktu. Tahina jest gęsta, oleista, a w smaku intensywna – delikatnie gorzka w wyniku prażenia oraz mocno… sezamowa! Ten kto uwielbia te drobne indyjskie ziarenka pokocha także przygotowywaną z nich pastę. 

Tahini najlepiej wykorzystać: 

- klasycznie, bliskowschodnio – przygotowując dip, hummus lub baba ghanoush,

- na słodko – dodając do ciast, deserów, lodów, kulek mocy i domowej chałwy, 

- eksperymentując – smak sezamu pasuje do bakłażanów, sałatek, kuskusu, pieczonych i grillowanych warzyw oraz wszystkich dań, które smakują dobrze z orzechami. 

Domowe masło sezamowe

Do samodzielnego przygotowania tahini potrzebny jest bardzo dobry blender, ziarna sezamu, odrobina oleju sezamowego (lub oliwy) i dużo cierpliwości. Całość należy rozdrabniać aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.

Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu AGD, a zależy Ci na naturalnym smaku i składzie pasty, bez obaw wybierz tahini marki Targroch! 

Składniki

100% Pasta z sezamu

Brak ocen produktu
Bardzo dobry
Twój adres e-mail nie będzie nigdzie wyświetlany