Piwonia lekarska kwiat 50g Nanga

Piwonia kwiat 50 g Nanga
Piwonia lekarska (Paeonia officinalis) – roślina z rodziny piwoniowatych o dużych kwiatach barwy różowej bądź czerwonej. Rośnie w Południowo-Środkowej Europie oraz na obszarach strefy umiarkowanej w Azji. Piwonia znana jest głównie jako roślina ozdobna, jednak wykorzystywana jest także w kuchni oraz w zielarstwie. Surowcami są jej kwiaty, korzenie oraz nasiona, zawierające w składzie: skrobię, garbniki, alkaloidy, kwasy fenolowe, flawonoidy oraz sole mineralne. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej kwiaty piwonii lekarskiej oczyszczają krew i dbają o kobiece narządy płciowe. Co ciekawe, w Chinach ich płatki często dodawane są do deserów, napojów lub dań regionalnych. Paeonia officinalis w medycynie ludowej stosowana jest także jako środek wpływający korzystnie na zdrowie stawów, działający relaksująco na ciało i umysł oraz pielęgnujący i regenerujący skórę. Z suszonych kwiatów piwonii można przyrządzić napary nadające się zarówno do użytku zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Ze względu na piękną barwę i przyjemny zapach, kwiaty piwonii świetnie sprawdzają się jako dodatek do herbat lub alkoholi.
Właściwości prozdrowotne (według medycyny ludowej):
- Wspiera funkcjonowanie kobiecego układu rozrodczego.
- Pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
- Działa regenerująco na podrażnienia skórne.
- Dba o dobrą kondycję stawów i kości.
Składniki — Piwonia kwiat Nanga
Kwiat piwonii 100%
Sposób przygotowania
Napar. Dużą szczyptę płatków rozgnieść, a następnie zalać jedną lub dwiema szklankami gorącej, ale nie wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem 30 minut. Odcedzić i wypić w ciągu dnia w kilku małych porcjach. Napar można też wykorzystać zewnętrznie do przemywania skóry podrażnionej, popękanej i z wypryskami lub w postaci okładów na zmęczone oczy. Płatki piwonii można dodawać do herbat i alkoholi.
Uwagi
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.