Kasza jęczmienna pęczak 0,5 kg Babalscy

Kasza jęczmienna pęczak jest to całe obłuskane ziarno jęczmienia, kasza ta świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami, można też użyć jej zamiast ryżu do zrobienia risotto (pęczotto).
Właściwości kaszy jęczmiennej
Pierwsze uprawy jęczmienia prowadzą na tereny Bliskiego Wschodu, gdzie już od czasów neolitu był uznany za cenne i wartościowe pożywienie. Nie bez powodu, gdyż bogactwo składników odżywczych sprawiło, że zboże to zaliczono do rodzaju żywności funkcjonalnej. Wiąże się to z rolą jaką spełnia jęczmień w walce z różnymi schorzeniami. Otóż zawarte w nim witaminy, pierwiastki i substancje, dobroczynnie wpływają praktycznie na wszystkie układy i narządy w organizmie. Zbiór witamin z grupy B czuwa nad prawidłową pracą układu nerwowego, reguluje napięcie nerwowe, poprawia nastrój oraz wspiera leczenie depresji. Witamina E zwalcza bezpłodność oraz będąc silnym antyoksydantem niszczy wolne rodniki i hamuje procesy starzenia się komórek.
Szereg pierwiastków pochodzących z jęczmienia również ma prozdrowotne właściwości. Potas z magnezem stymulują pracę mięśni, wzmacniają je, kontrolują prawidłowe ciśnienie krwi, a sam magnez pomaga zwalczać stres i jego nieprzyjemne skutki. Jemu zawdzięczamy umiejętność koncentracji i relaksacji.
Cynk sprawia, że włosy stają się lśniące, paznokcie mocne a skóra gładka i promienna. Jego dobroczynne działania odczuwa również tarczyca, bo dzięki niemu może prawidłowo pracować, a to wiąże się z funkcjonowaniem wielu narządów i układów.
Wapń jako składnik kości i zębów wspomaga ich ochronę i mineralizację. Jego siła połączona z działaniem manganu tworzy idealny zespół do walki z osteoporozą.
Dla osób borykających się z nadwagą i zaparciami ratunkiem są posiłki bogate w błonnik pokarmowy. To właśnie jego zawartość w kaszy jęczmiennej sprawia, że praca jelit przebiega sprawniej a uczucie sytości po jedzeniu zostaje na dłużej.
Zastosowanie kaszy jęczmiennej BIO
Kasza jęczmienna jest również bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za funkcjonowanie serca i mózgu. Ponadto kwasy te regulują pracę przewodu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy, a tym samym stymulują go do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi, które atakują organizm. Nienasycone kwasy tłuszczowe chronią także przed zapaleniem stawów, łagodzą bóle oraz sztywność towarzyszącą chorobom reumatycznym.
Kasza jęczmienna jest doskonałym składnikiem wzbogacającym zupy, nadaje się również jako baza do dań warzywnych lub dodatek do dań mięsnych i sosów. Kasza ta świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami, można też użyć jej zamiast ryżu do zrobienia risotto (pęczotto).