Pyłek Kwiatowy 200g Maja

PYŁEK KWIATOWY 200G
Pyłek pszczeli to naturalne źródło wielu cennych składników odżywczych, które wpłyną korzystnie na Twoje zdrowie i samopoczucie. To mikroskopijne ziarenka pochodzące z kwiatów, które są zbierane przez pszczółki i stanowią jeden z najcenniejszych produktów pszczelego ula. Pyłek pszczeli jest bogaty w białka, witaminy, minerały oraz antyoksydanty, co wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, regenerację organizmu oraz poprawiając ogólną kondycję. Dodatkowo, pyłek pszczeli może pomóc w łagodzeniu objawów alergii, wzmacniać organizm w okresie chorób oraz zwiększać wydolność fizyczną. Jeśli szukasz naturalnego sposobu na wzmocnienie swojego organizmu, to pyłek pszczeli jest idealnym produktem dla Ciebie!
OPIS
Pyłek kwiatowy to grudki pyłku kwiatowego zbierane przez pszczoły w formie obnóży oraz zlepione przez nie miodem i odrobiną nektaru. Barwa pyłku zależy od gatunku roślin, z których go pozyskano – granulat ten występuje w różnych odcieniach: żółtego, zielonego, pomarańczowego, czerwonego, brunatnego a nawet niebieskiego i fioletowego. Pyłek kwiatowy to naturalna, cenna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu odżywka regenerująco-wzmacniająca. Jest bogaty w wiele związków czynnych biologicznie: witaminy, pełnowartościowe białko, aminokwasy, łatwo przyswajalne sole mineralne, kwasy organiczne, enzymy, cukry, tłuszcze, fitosterole i inhibiny.
*Pyłek kwiatowy – zastosowanie
Pyłek kwiatowy można stosować na sucho lub wymieszany z odrobiną miodu, jogurtu, dżemu itp. Można go także dodawać do wody lub innych napojów. Należy jednak pamiętać, że pyłek nie rozpuszcza się a tworzy zawiesinę. W przypadku chęci spożycia wody np. z miodem i pyłkiem, zalecamy przygotować napój i poczekać 1-3 h przed spożyciem, aby pyłek napęczniał.
Sugerowane spożycie:
Dzieci 3-5 lat – 10 g pyłku dziennie
Dzieci 6-12 lat – 15 g pyłku dziennie
Dzieci powyżej 12 lat i dorośli – 20 g pyłku dziennie
Dorośli kuracyjnie – 30-40 g pyłku dziennie
Ważne! Łyżeczka do herbaty zawiera ok. 5 gram pyłku
*Pyłek kwiatowy – właściwości
- Układ odpornościowy – działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i detoksykacyjne
- Układ pokarmowy – wspomaga w stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, łagodzi dolegliwości trawienne, zaburzenia, przemiany materii, pracy żołądka i jelit
- Układ moczowo-płciowy – wspomaga terapię przewlekłych stanów zapalnych nerek, gruczołu krokowego, cewki moczowej
- Układ krążenia – wspomaga rekonwalescencję po zawale serca i innych chorobach krążeniowych takich jak m.in. nadciśnienie, miażdżyca, anemia
- Układ oddechowy – łagodzi katar sienny, alergię, astmę
- Układ nerwowy – pozytywnie wpływa na stan psychofizyczny, redukuje stres i stany napięć nerwowych
- Metabolizm – skutecznie wspiera terapię m.in. cukrzycy i dny moczanowej
- Tkanki i skóra – wspomaga przy takich dolegliwościach jak: reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, trądzik, zapalenie skóry, wypadanie włosów, osłabione paznokcie