Rodzynki Sułtańskie 1kg LUZ
Rodzynki sułtańskie powstają z dorodnych winogron, uprawiane są na obszarach o gorącym klimacie.
Do suszenia wykorzystywane są specjalne gatunki winogron – bezpestkowe, które pod wpływem promieni słonecznych, zamieniają się w soczyste rodzynki sułtańskie. Za sprawą gorącego słońca w owocach wytrąca się naturalny cukier – fruktoza, której rodzynki sułtańskie zawdzięczają naturalną słodycz. Winogrona zbierane są ręcznie, a następne poddawane tylko i wyłącznie naturalnemu procesowi suszenia na słońcu
Rodzynki sułtańskie mogą być spożywane surowe lub używane do pieczenia (np. ciast), musli, deserów, sałatek. Są przekąską zalecaną sportowcom.
Rodzynki, czyli suszone winogrona, posiadają liczne właściwości lecznicze i wartości odżywcze, dzięki czemu są jednymi ze zdrowszych przekąsek. Rodzynki poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają osteoporozie. Rodzynki zawierają także jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Zawierają bor - pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek oraz poprawiającego możliwości koncentracji. Poza tym - podobnie jak winogrona - zawierają resweratrol, czyli przeciwutleniacz chroniący komórki przed uszkodzeniem
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość energetyczna - 1393 kJ / 328 kcal
- Tłuszcz - 0,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
- Węglowodany - 76 g
- w tym cukry - 1,1 g
- Białko - 3,1 g