Sól czarna Kala Namak 500g Nanga

Czarna sól (hindi – kala namak) powstaje w wyniku prażenia surowej soli himalajskiej zawierającej siarczany. W procesie tym kluczowy jest dodatek węgla drzewnego i ajurwedyjskich ziół – w ich obecności przyprawa nabiera tak niezwykłej barwy i smaku. Kala namak przybiera formę ciemnobrązowych kryształków, a po ich zmieleniu powstaje pudroworóżowy proszek.
Kala Namak wydobywana jest głównie w Pakistanie, Bangladeszu i Indiach. To bardzo popularny dodatek do wytrawnych dań Południowej Azji, nadający charakterystyczny, głęboki i intensywny aromat przypominający ugotowane jajko. Wchodzi w skład chaat masala – indyjskiej mieszanki przypraw używanej do smażonych, ulicznych dań, jak również świeżych owoców. Czarna sól wysoko ceniona jest w Ajurwedzie – tradycyjnie stosowano ją w chorobie refluksowej przełyku i w cukrzycy. Miała także łagodzić dolegliwości natury psychicznej i wpływać zmniejszająco na wole, co dziś jednak wydaje się wątpliwe.
Działanie:
Pobudza trawienie oraz rozluźnia treść jelitową, nie dopuszczając do zaparć. Redukuje wzdęcia.
Działa rozluźniająco na mięśnie – pomaga pozbyć się skurczy, poprzez podniesienie poziomu potasu.
Dzięki obniżonej zawartości sodu, może stanowić zdrowszą alternatywę dla osób z podwyższonym ciśnieniem krwi.
Dostarcza wiele mikroelementów: m. in. siarkę, żelazo oraz potas.
Zastosowanie:
Kala namak wspaniale wpasowuje się w dania kuchni wegańskiej, stanowiąc dopełnienie roślinnych alternatyw jajecznicy, pasty jajecznej, czy też majonezu.
Jeśli lubicie jej zapach, możecie solić nią wszystko, co chcecie :)
Uwaga – są tacy, których ta sól uzależnia! :)
Składniki:
Czarna sól kala namak 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Przeciwwskazania
Osoby z nadciśnieniem powinny unikać soli lub stosować ją z umiarem i skonsultować spożywaną ilość z lekarzem lub dietetykiem.