Wiórki kokosowe Medium 1kg LUZ
Wiórki kokosowe są pozyskiwane z miąższu owoców kokosa.
Wiórki są źródłem błonnika, dzięki czemu wpływają one pozytywnie na proces przemiany materii. Zawierają również wiele potasu, dzięki czemu wiórki sprawdzą się jako środek poprawiający pamięć i koncentrację, a także wpływający na wyrównanie się ciśnienia krwi. To także dobre źródło białka, dlatego nie powinni o nich zapominać wegetarianie i weganie. W 100 gramach wiórków kokosowych znaleźć można aż 3,3 mg żelaza.
Wiórki kokosowe są powszechnie używane do ciast i innych deserów, za sprawą swojego słodkiego smaku.
Właściwości wiórek kokosowych:
- źródło błonnika, dzięki któremu wpływają pozytywnie na trawienie i proces przemiany materii;
- dzięki potasowi poprawiają pracę mózgu, koncentrację oraz pamięć i wyrównują ciśnienie krwi;
- wysoka zawartość białka sprawia, że to idealna alternatywa dla osób niejedzących mięsa;
- zawarte w nich żelazo usprawnia gospodarkę tlenową organizmu.
- nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów trans, a jednocześnie jest bogaty w szereg niezbędnych składników odżywczych, w tym błonnik pokarmowy, mangan, miedź i selen.
Wiórki kokosowe stosowane są głównie jako dodatek do wypieków, tortów czy ciast, ale może być też składnikiem dań wytrawnych bądź jogurtów czy owsianek.
Wiórki kokosowe to wysuszony, oczyszczony i drobno posiekany miąższ kokosowy. Składnik ten jest powszechnie używany w cukiernictwie i gastronomii. Wiórki kokosowe są produkowane przede wszystkim przez Filipiny, Indonezję oraz Indie, Wietnam i Meksyk.
Kokos jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak żelazo, mangan, miedź, fosfor, magnez i potas. Jest bardzo bogaty (90%) w nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego nie jest polecany osobom cierpiącym na wysoki poziom cholesterolu.
Kokos ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi.
Jest bogaty w błonnik pokarmowy, który pomaga w trawieniu, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i ma korzystne działanie przeciwko cukrzycy.
Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Badania wykazały, że tłuszcze zawarte w orzechach kokosowych mają właściwości odżywcze i właściwości immunologiczne zbliżone do mleka matki. Przyczyniają się do wzmocnienia kości.
Oprócz korzyści z wygodnego przechowywania, suszone owoce zawierają do 5 razy więcej minerałów niż świeże owoce (potas, wapń, magnez, żelazo). Stężenie błonnika jest również znacznie wyższe w suszonych owocach niż w świeżych, co pomaga wyeliminować z organizmu nieprawidłowy cholesterol.
30 gram niesłodzonego wysuszonego kokosa, zwanego wiórkami kokosowymi, zawiera ponad 4,5 grama błonnika, co stanowi 18 procent dziennej wartości, podczas gdy ta sama ilość słodzonego wysuszonego kokosa ma go mniej niż 3 gramy. Błonnik pokarmowy pomaga dłużej czuć się pełnym, co potencjalnie ułatwia schudnięcie. Może również pomóc ograniczyć ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu, chorób serca, niektórych rodzajów nowotworów, zaparć i innych problemów trawiennych.
Jednym z potencjalnych problemów związanych z rozdrobnionym kokosem jest wysoka zawartość tłuszczu, w szczególności duża ilość tłuszczów nasyconych, które zawiera. Każda porcja 30 gram niesłodzonego rozdrobnionego kokosa ma około 18 gramów tłuszczu, w tym 16 gramów tłuszczów nasyconych, co stanowi 80 procent ich dziennego zapotrzebowania.
Tłuszcze nasycone od dawna wiążą się ze wzrostem ryzyka wysokiego cholesterolu i chorób serca. Jednak rodzaj tłuszczów nasyconych występujących w kokosie – zwanych kwasem laurynowym – różni się od tych występujących w produktach pochodzenia zwierzęcego i może nie mieć takich samych niekorzystnych skutków. Kwas laurynowy wydaje się zwiększać głównie „dobry” cholesterol zamiast „złego” cholesterolu, co odróżnia go od wielu innych rodzajów tłuszczów nasyconych.
Badanie opublikowane w 2009 roku wykazało, że otyłe kobiety, które uzupełniały dietę olejem kokosowym przez 12 tygodni, podczas stosowania diety niskokalorycznej, doświadczyły spadku obwodu talii i korzystnych zmian poziomu cholesterolu, co nie miało miejsca w przypadku kobiet z grupy kontrolnej, które otrzymały olej sojowy zamiast oleju kokosowego.
Wiórki kokosowe znajdują dla siebie zastosowanie przede wszystkim w daniach słodkich, ciastach i ciasteczkach. Ich naturalna słodycz pozwala na rezygnację z dodatkowego cukru. Są one także popularnym dodatkiem w kuchni tajskiej, indyjskiej, dalekowschodniej. Służą również do przygotowania mleka kokosowego.
Owoc kokosowy, tak samo, jak i inne orzechy, jest owocem o potencjalnych właściwościach uczulających i należy go do diety wprowadzać ostrożnie.
Wiórki kokosowe muszą być przechowywane przede wszystkim w suchym, ale też ciemnym miejscu.