Zakwas Żytni w płynie 150ml BIOVEGAN

ZAKWAS CHLEBOWY ORKISZOWY W PROSZKU 30g Biovegan
Zakwas do wypieku zdrowego, aromatycznego pieczywa.
Przygotowanie: 1 saszetkazakwasu chlebowego żytniego w płynie bio 150 g Biovegan, 500 g mąkipszennej, 500 g mąki żytniej, 2 saszetki drożdży suszonych bezglutenowych bio 9g Biovegan, 2 łyżeczki soli, 750 ml letniej wody, 1 łyżeczka cukru -
połowę mąki, drożdże, sól i cukier dobrze wymieszać, dodać 750 ml wody i zagnieść, dodać zakwas żytni ciekły. Dobrze wymieszać i stopniowo dodawać do pozostałej mąki. Odstawić w ciepłe miejsce,poczekać aż wyrośnie, zagnieść ponownie, umieścić w formie do chleba i odstawić do wyrośnięcia 1/2 wysokości formy. Umieścić w zimnym piecu wraz z miseczką wody. Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 50-60 minut. Pozostawić dowystygnięcia.
SKŁADNIKI: woda, zmielone produkty przemiału żyta*, kultury kwasowe
*certyfikowany składnik ekologiczny
WARTOŚCI ODŻYWCZE w 100g:
Wartość energetyczna 521 kJ / 123 kcal
Tłuszcze 0,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g,
Węglowodany 25 g w tym cukier 0,5 g,
Białko 2,6 g,
Błonnik 4,1 g,
Sól <0,01 g