Żurawina bez cukru cała 1kg LUZ

Żurawina, niegdyś nazywana cytryną dla ubogich, ma właściwości podobne do antybiotyku: hamuje osadzanie się bakterii chorobotwórczych na ściankach dróg moczowych i pęcherza, w związku z czym zapobiega infekcjom w tych lokalizacjach. Ma również potwierdzone klinicznie działanie przeciwwirusowe.
Do jej zalet należy wysoka odporność na przechowywanie (świeże owoce można przechowywać w lodówce – oczywiście w zamkniętym, szczelnie pojemniku – do trzech miesięcy, natomiast suszone mogą leżakować nawet kilka lat).
Suszona żurawina – właściwości przydatne przy problemach z układem moczowym
Od wieków żurawina zalecana była jako panaceum na infekcje dróg moczowych. Polecano przede wszystkim picie soku z żurawiny i spożywanie w postaci suszonej. Początkowo lekarze uważali, że jej działanie polega na zakwaszaniu moczu, co miałoby być czynnikiem antybakteryjnym. Obecnie skuteczność żurawiny widzi się również w tym, że zabezpiecza drogi moczowe przed przywieraniem do nich bakterii – dostają się tam głównie bakterie normalnie znajdujące się w jelitach, które po przywarciu do ściany drogi moczowej powodują zakażenie. Substancje, które znajdują się w żurawinie, uszkadzają wypustki kotwiczne bakterii, przez co uniemożliwiają im osiedlenie się na ścianie przewodu moczowego. Aby móc cieszyć się ze zdrowych dróg moczowych wystarczy stosunkowo niewielka dawka soku: od 115 do niespełna 500 ml dziennie.
Żurawina w leczeniu infekcji pęcherza moczowego
- Przede wszystkim: pij dużo płynów, około 2 litry dziennie;
- Unikaj kofeiny i czekolady;
- Wystarczy szklanka do dwóch dziennie soku z żurawiny, by uwolnić się od infekcji bakteryjnych (w tym e. coli);
Żurawina w chorobach układu pokarmowego
- Zawiera proantocyjanidyny (substancje obniżające poziom glukozy we krwi, antybakteryjne, antyalergiczne, antywirusowe, antyoksydacyjne, przeciwrakowe i przeciwzapalne), które pomagają zwalczać bakterię Helicobacter pylori, odpowiadającą za poważne choroby układu pokarmowego, takie jak wrzody żołądka czy zmiany nowotworowe: według badań naukowych sok z żurawin nie pozwala tworzyć skupisk tym bakteriom;
- Nie pozwalają przywierać do ścian przewodów nie tylko bakteriom E. coli, ale także innym ich rodzajom, dodatkowo wspomagają rozwój korzystnej flory jelitowej;
- Zapobiegają problemom w obrębie jamy ustnej, niszcząc niekorzystne dla człowieka bakterie i nie dopuszczając do rozwoju płytki nazębnej.
Żurawina w chorobach serca
- Liczne badania laboratoryjne udowodniły, że żurawina przeciwdziała tworzeniu się miażdżycy, a w związku z tym również chorobom serca: wpływ na to mają flawanoidy (substancje przeciwutleniające, przeciwzapalne, uszczelniające naczynia krwionośne, rozkurczowe, moczopędne), które rozszerzają naczynia krwionośne i zapobiegają tworzeniu się zakrzepów;
- Zawierają wysokie stężenie potasu, dzięki czemu pomagają obniżać ciśnienie tętnicze krwi;
- Podwyższają stężenie dobrego cholesterolu (HDL), a obniżają złego (LDL), przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i serca.
Żurawina w chorobach nerek
Udowodniono, że żurawina zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych (jest to możliwe dzięki wysokiemu stężeniu kwasu chinowego);
Wypłukuje z dróg moczowych bakterie, wspomagając działanie antybiotyku i chroniąc przed nawrotem choroby.